zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Страхът: между средство за оцеляване и фобия



Страхът: между средство за оцеляване и фобия

здраве.bg

... и здраве. Хората се страхуват да не се разболеят от СПИН, рак, сифилис или да не умрат от внезапна смърт.

Фобията не е болест - тя е синдром, който може да се развие самостоятелно както след уплаха или някакво сътресение, така и след психично заболяване (депресия, маниакално-депресивна психоза). Определянето на причината за страха е конкретната задача на психиатъра.

Фобиите най-често преследват мнителните, тревожните, плахите и лесно ранимите хора. За борба със своя страх те често използват специално измислени “ритуални” действия: монети под петата, плюене през рамо, носене на определени предмети. Ние наричаме това суеверия и заклинания, но понякога тези ритуали са толкова сложни, че се превръщат в абсурд.

Поради натрапчив страх човек започва да се ограничава в натоварването, движенията, стреми се да не излиза навън или най-малкото да не използва транспорт. След това престава да ходи на работа и започва безкрайни посещения при специалист. Това е т.н. фобийна невроза, която може да бъде победена с помощта на психотерапевт или най-добре психиатър.

Ако се тревожите, че сте забравили отключена вратата или включена ютията, това е в рамките на нормалното. Но ако напълно се отказвате от полети или пътуване с друг вид транспорт – това вече е заболяване. Страхът се превръща в болест, когато човек не е в състояние да го преодолее дори в екстремни ситуации.

Повечето фобии са лечими. Разбира се, едни се поддават по-лесно на лечение, а други – по-трудно, но общото състояние се подобрява.

Методите на психотерапията са различни. Широко се прилага десенсибилизация – постепенно свикване на човека със ситуацията, в която възниква страхът. Например при страх от пътуване с метрото се препоръчва човек да ходи на спирката и да гледа, че там не става нищо лошо. След това той постепенно свиква с ескалаторите и шума на вагоните. След това се качва и пътува само една спирка и т.н. За всички, които не изпитват такъв страх, може би изглежда абсурдно, но този метод доказано действа.

Психотерапевтите...

 
 
Още по темите:
психология    заболявания    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.