zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

7 ваксини преди отпуската7 ваксини преди отпуската

Доста от ваксините следва да се поставят до 1 месец преди заминаването.

здраве.bg

Лято - време на отпуските и почивките - на море, на планина, някъде наблизо или на екзотично място... Във всички случаи обаче успешната почивка е не само хубаво време, приятен спътник, но и сигурност - че няма да се разболееш от някоя екзотична болест. Затова, ако се готвите да стегнете куфарите и да отпътувате, не е достатъчно просто да изпълните изискванията на съответната страна, за която сте се запътили.

Официалните наредби съвсем не обхващат всички опасности, свързани с несрещащи се или нетипични за нашия регион заболявания. А една от особеностите в този случай е, че организмът няма как да изгради имунитет срещу тях, т.е. той е изключително податлив.

1. Ваксина срещу хепатит

Вирусът се предава от мръсни ръце, замърсена вода, продукти и съдове, които са мити с такава вода. От стомаха инфекцията попада в кръвта и достига до черния дроб. Първоначално човек чувства отпадналост, гадене и други симптоми, типични и за обикновеното натравяне. Но за съжаление скоро се появява и сигурният симптом на хепатита – пожълтяване на кожата.

Ако планирате почивка в Индия или друга азиатска (или африканска) страна, задължително си направете ваксина.

Първата доза (2 седмици преди отпътуването) ще ви защитава 6-18 месеца. Втората се въвежда след половин година – тя създава имунитет срещу хепатит А за 15-20 години.

2. Ваксина срещу менингококова инфекция

Без нея не можете да заминете например за повечето арабски страни. Тя е желателна и ако се готвите да пътувате до някои страни в Западна Европа, особено Великобритания.

Вирусът се предава по въздушно-капков път. Болестта започва подобно на настинка, но след това се появява силно главоболие, сковаване на мускулите, повишаване на температурата, дори загуба на съзнание.

Ваксината следва да се прави поне 2 седмици преди отпътуването и предпазва от менингит за 3-5 години.

3. Ваксина срещу енцефалит

Ако планирате да пътувате до централна Европа е желателно да си направите такава ваксина...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.