zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Белтъчина е способна да блокира размножението на ХИВ-вируса



Белтъчина е способна да блокира размножението на ХИВ-вируса

фото: Ройтерс

28 май 2008, здраве.bg

Новооткрита белтъчина не позволява на новите частици на ХИВ-вирусите да излизат от заразените клетки и по този начин възпрепятства размножаването на вируса.

Заслугата е на американски биолози, които вярват, че тяхното откритие може да спомогне за създаването на нови методи в борбата със СПИН.
ХИВ-вирусът, предизвикващ СПИН, както и другите вируси, е по своята природа вътреклетъчен паразит, който не може да се развива без участието на живите клетки. Вирусите по различен начин успяват да “излъжат” системата на клетката, заставяйки я да произвежда вирусни белтъчини вместо своите собствени. Заразената клетка работи като своеобразна фабрика за производство на вирусни частици – вириони, които на крайния стадий от развитието си трябва да излязат навън през мембраната на заразената клетка.

Биолози от медицинските училища към университетите “Емори” (щата Джорджия) и “Вандербилт” са установили, че ХИВ-частиците се задържат в клетките на белтъчината CAML (calcium-modulating cyclophilin ligand). Тази белтъчина работи на последния стадий от жизнения цикъл на вируса, задържайки вирионите в клетъчната мембрана. Но ХИВ е изработил и средство за отбрана срещу CAML – вирусната белтъчина Vpu. Ако Vpu липсва, частиците на вируса не могат да се отделят от мембраната.

Резултатите от изследването са публикувани в новия брой на списание Nature Medicine.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    aлтернативи    изследвания    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.