zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Не повече от 6 лекарства едновременно!Не повече от 6 лекарства едновременно!

здраве.bg

Днес в аптеките все повече лекарства се купуват без рецепта и хората по-често от преди прибягват до самолечение. Затова и логично възниква въпросът има ли полза от шепата таблетки, приемани без предписание от лекар?

Като правило на по-възрастните хора и на хронично болните се налага да приемат по няколко лекарства едновременно. Според статистиката, към 50-годишна възраст практически всеки човек има едно или две хронични заболявания (често това са хипертония, атеросклероза, стомашни проблеми и т.н.), т.е. съществува реалният риск при употреба на твърде много лекарства да навредим на организма. Често, в комбинация с предписаните ни медикаменти, приемаме и такива, за нашият лекар не знае. А в много от случаите тяхното съчетаване с предписаните е недопустимо.

Най-новите изследвания показват, че едновременното приемане на 3 различни лекарствени средства предизвиква странични ефекти в 18% от случаите, а на 6 – в 80%. Ако приемете 7 или повече медикамента, вашият организъм просто няма да ги усвои. А рискът от това тези препарати взаимно да се блокират или да влязат във вредни за организма взаимодействия, е непредсказуем, но според данните е почти 100%.

В инструкциите – т.нар. листовка за пациента, приложена към всяко лекарство, е описана несъвместимостта на препарата с другите лекарствени средства. Но колко хора всъщност ги четат? Колко от нас например знаят, че глюкоза не трябва да се приема едновременно с аминазин, инсулин, сънотворни и наркотични аналгетици? А за това че аспиринът не трябва да се съчетава с кафето, а препаратите, съдържащи йод – с половите хормони? Ако пък приемате глюкозиди, не трябва да отпускате вътрешната си мускулатура с помощта на еуфилин или теофилин.

Задължително е вашият личен или лекуващ лекар да е наясно с всички лекарства, които вие приемате, дори с хранителните добавки!

В никакъв случай не трябва да се приемат медикаменти с изтекъл срок на годност. В лекарствата по време на тяхното съхранение се извършват бавни химични реакции...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    лекарства    
 

more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.