zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Влизат в сила нови означения върху слънцезащитните продукти



Влизат в сила нови означения върху слънцезащитните продукти

Целта е по-лесният избор на подходящия продукт и избягването на подвеждащи текстове.

22 май 2008, здраве.bg

... че продуктът служи за предпазване от изгаряния по кожата при излагане на слънце, за превенция срещу отслабването на имунната система, за превенция срещу фотостареенето и срещу някои видове рак на кожата. Ефикасността на всеки продукт е зададена от неговата способност да предпазва човешката кожа от вредното влияние на UVA- и UVB-лъчите.

Единни методи за измерване
Новост е уеднаквяването на методите за измерване и определяне на минималната степен на защита. Тя би трябвало да се измерва със стандартизирани методи за тестване, с взето предвид фотодеградиране. Би трябвало да се даде предимство на методите in-vitro. При оценка на ефикасността едновременно ще се измерва степента на защита в UVB- и в UVA-спектъра.

UVB-лъчи
UVB-лъчите са част от слънчевото лъчение в спектъра 290–320 nm. Защитата се измерва по метода MED.

Метод MED (SPF)
Защитата от UVB-лъчи би трябвало да се измерва с помощта на разширения метод MED (минимална еритемна доза – т.е. количеството енергия, необходимо за предизвикване на еритем). Така измерения защитен фактор (SPF) изразява число, което показва колко повече време можем да стоим на слънце след прилагането на продукта, преди да се появи еритем (т.е. зачервяване на кожата). Минимално позволеният защитен фактор в препоръката е определен на SPF 6. Например: ако при човек с чувствителна кожа, изложен на слънце, се наблюдава зачервяване след 10 минути, то при използване на продукт със SPF 6 зачервяването ще се появи след 60 минути (6 х 10 = 60 мин.).


UVA лъчи
UVB-лъчите са част от слънчевото лъчение в спектъра 320–400 nm. Защитата се измерва по метода PPD на базата на критична дължина на вълната.

Метод PPD (метод на запазване на пигментацията)
За измерване на степента на защита от UVA-лъчи като новост единно се използва японския метод PPD in-vivo или еквивалентно измерване по какъвто и да е метод in-vitro. Получената числена стойност трябва да достига най-малко 1/3 от декларирания SPF. Например...

 
 
Още по темите:
нормативи    превенция    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.