zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Микрогранули в пастата за зъби?



Микрогранули в пастата за зъби?

Най добре внимателно при избора!.

здраве.bg

Главното предназначение на всички пасти за зъби на първо място е да почистват зъбите и устната кухина от налепи и различни остатъци храна, които в резултат на тяхното разлагане разрушават зъбния емайл.

Пастите за зъби се различават по своя състав. Почистващите частици могат да бъдат твърде големи по своя размер и да оказват “скърцащо” въздействие върху емайла, който започва да изтънява. Затова и ползата от употребата на пасти с микрогранули все още се оспорва от някои специалисти. В резултат на тях по зъба могат да се появят неравности, “удобни” за настаняването на бактериите. Така зъбите започват да се разрушават.

При прекалено малък размер на частиците за почистване те пък не могат да се справят с налепите, т.е. не почистват добре.

Как да намерим златната среда при пастите за зъби

Абразивността при тях се измерва в условни единици – RDA. Ако например RDA на пастата за зъби е равна на 25, това означава че тя е предназначена за деликатно почистване на чувствителни зъби, които болезнено реагират на горещо и студено, сладко и кисело и други дразнители. Тази паста е идеален избор за децата и подрастващите, при които все още се формира емайлът на зъбите, за бременните и кърмещите жени, а също така за хората с повишено изтриване на емайла или след отстраняване на зъбен камък.

RDA 75 е оптимален показател за повечето пасти за зъби. Те са предназначени за възрастните, т.е. за всички, които са с вече формиран зъбен емайл. Тази паста за зъби е подходяща за всекидневна употреба – може да се каже, че тя отстранява бактериалните налепи без да уврежда зъбите.

Най-високият показател на RDA е 200. Такава паста се използва за отстраняването на пигментираната зъбна плака, която се появява например на фона на пушене, честа употреба на кафе, чай и някои лекарствени препарати. Тя също така е полезна за полиране на емайла и за профилактика на образуването на зъбен камък. Стоматолозите препоръчват такава паста да се използва не по-често от веднъж седмично.(а)
...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    деца    хигиена    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.