zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защитата на психиката – нож с две остриета



Защитата на психиката – нож с две остриета

Правилно ли реагираме в критични ситуации и какви са последиците за психиката ни.

здраве.bg

... в критични ситуации, които не засягат толкова силно нашето самоуважение и не изискват психологична защита, но изискват определени методи за намаляване на напрежението.

Сублимация. Около темата за сублимацията (да поблагодарим на Фройд!) съществуват доста мнения за нейния сексуален характер. Всъщност може да се сублимира не само сексуалната енергия, но и вяка форма на агресия, която търси изход. Известни са т.нар. “стаи на гнева” в японските корпорации, където сътрудниците могат да разкъсат възглавница или да омажат стените с боя.

Интернализация. Този механизъм за отслабване на напрежението може да се опише с фразата “не ми се искаше твърде много”. Ако не достигаме желания резултат, понякога е по-лесно да се убедим, че това не ни е необходимо.

Регресия. Ние можем да се почувстваме защитени, ако се върнем към примитивните начини за реагиране на ситуация, които сме използвали в детството си. Някога подобни методи са били действени и ние подсъзнателно продължаваме да разчитаме на тях. Затова човек мълчи и се “надува” или рови из вещите си по цял ден само и само за да привлече вниманието.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.