zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Клавиатурите са по-мръсни от тоалетна чиния



Клавиатурите са по-мръсни от тоалетна чиния

здраве.bg

Върху някои клавиатури има повече бактерии, отколкото по тоалетна чиния, показват данните от изследване, проведено от британската организация за защита на потребителите Which?. Според изнесените в пресата цифри на всяка десета клавиатура има до 5 пъти повече опасни за здравето бактерии, отколкото могат да бъдат намерени в тоалетната.

“Клавиатурата отразява точно съдържанието на микроорганизма, които човек носи не само по ръцете, но и в червата си”, коментира пред Би Би Си микробиологът Питър Уилсън. “По някои клавиши открихме до 150! пъти повече бактерии, отколкото е допустимо според санитарните норми. Сред откритите микроорганизми бяха и такива като E.coli и Staphylococcus aureus, които са сред най-честите причинители на заболявания.”.

Сред водещите причини за многото мръсотия по клавиатурите според специалистите е колкото лошата хигиена (например неизмиването на ръцете след ползване на тоалетна), толкова и навикът да се храним, докато работим на компютъра.

“Чистотата на клавиатурата се постига съвсем лесно – достатъчно е поне веднъж седмично да я забърсваме с леко влажна кърпа, още по-добре ако се използва и спирт. Разбира се, след като от нея бъдат отстранени остатъците от храна, напитки и други подобни частици, които са идеална среда за развитие на болестотворните бактерии”, се коментира в заключение в доклада на Which?.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    хигиена    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.