zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Късното бащинство си има и плюсове, и минуси



Късното бащинство си има и плюсове, и минуси

По-добри или по-лоши са гените на бащите на възраст?.

здраве.bg

... , които работят във вредни производства, но също така и за редицата вредни навици, които човек придобива с времето. Въпреки че често на възрастните бащи се раждат напълно нормални деца, от гледна точка на генетиката на мъжете не се препоръчва да планират деца след 45-годишна възраст.

• Гените се “пречупват”. Преди време се смяташе, че болестта на Даун е резултат от проблеми в гените на майката. Днес е установено, че приносът на мъжките и женските гени за възникването на това заболяване е еднакъв, а в някои случаи “вината” на мъжа дори е по-голяма.

• Увредените гени могат да предизвикат редица дефекти – най-често порок на крайниците и дефекти в имунната система на детето.

• По-възрастният баща може да “завещае” на късното си дете повишен риск от рак или преждевременно стареене (състояние, когато клетките в организма поради нарушения в активността на един от ферментите започват да се делят с много по-голяма бързина). За разлика от другите аномалии, които се виждат веднага след раждането, тези две заболявания могат да се проявят у детето едва когато вече е в зряла възраст.

Според психолозите, от една страна...

• Зрелият човек възприема всичко по-спокойно и може в по-голяма степен да прогнозира събитията, а това създава у детето емоционална стабилност и чувство за защитеност. Късният баща спомага и за по-доброто развитие на логическото мислене у детето.

• Възрастният татко като правило се отнася по-отговорно към възпитанието, стреми се да осигури най-доброто образование, по-склонен е да се съветва с психолози, не позволява на майката да глези детето, възпитава в него повече чувство за отговорност.

• Добрата обществена позиция на зрелия баща - контакти, свой бизнес, име на професионалист са отличен “стартов капитал” за детето.

Но от друга страна...

• Малкото дете притежава неизчерпаема енергия и иска да въвлече и бащата в постоянните си игри и занимания. А това невинаги се харесва на хората над 40-те и съответно е предпоставка за...

 
 
Още по темите:
деца    психология    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.