zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Късното бащинство си има и плюсове, и минуси



Късното бащинство си има и плюсове, и минуси

По-добри или по-лоши са гените на бащите на възраст?.

здраве.bg

Да стават бащи на средна възраст (и дори по-късно) за мъжете никога не е било проблем – поне от гледна точка на физиологията. Нещо повече – през вековете това е било често срещана практика, а според народното поверие, децата на такива бащи често са много талантливи.

Съвременната наука дава възможност за по-различен начин на преценка, като се вземат предвид много нови доводи за и против, особено от гледна точка на генетиката.

Вече се смята за доказано, че няма никаква пряка зависимост между възрастта на бащата и способностите на неговото дете. И все пак...

Какви са плюсовете

• Обикновено талантливият човек на зряла възраст вече е реализирал своите способности. Неговият интелектуален и творчески разцвет буквално е запечатан в половите му клетки и тази своеобразна мутация може да направи късното дете по-умно и енергично. Но е установено, че за тази цел бащата трябва да бъде неординарен човек, а тези мутации възникват наистина много рядко.

• В половите клетки на зрелия мъж могат да се извършат изменения, които да засилят работата на даден отдел от мозъка на детето. Известни са примери, в които детето притежава например феноменални математически способности или много добра памет.

• Талантливите мъже обикновено си избират талантливи жени. И обратното - 96% от жените на мъже с ниско интелектуално ниво също не са интелектуалки. А интелектът на майката е много важен за бъдещото дете не само защото умната жена може по-добре да се грижи за детето си, но и защото значителна част от гените, отговорни за надареността, се предават чрез майката.

• За развитието на способностите на поколението е нужна съответната среда, а зрелият мъж може да я създаде по-лесно.

Минусите

Изследванията показват, че минусите на късното бащинство са повече и най-важното - проявяват се по-често.

• Колкото по-възрастни са и двамата родители, толкова по-голям е рискът детето да страда от едни или други дефекти в развитието. Това се отнася с особена сила за мъжете...

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    психология    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.