zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Извънматочната бременност



Извънматочната бременност

здраве.bg

Извънматочната бременност е аномалия в бременността, която представлява сериозна заплаха за живота на жената. Вместо да се развива в матката оплодената яйцеклетка се развива извън нея. Най-често (в 99% от случаите) тя се закрепва за маточната тръба, но може да се окаже и в яйчниците или в коремната кухина.

Рискът от извънматочна бременност се повишава с възрастта и е най-голям при жените на възраст 35-44 години. Особено внимателни към себе си трябва да бъдат тези, които страдат от хронични възпалителни заболявания, предизвикани от хламидийни инфекции, микоплазма или уреплазма, а също така всички, които са се лекували по причина на тръбно или хормонално безплодие.

В рисковата група попадат и жените с ендометриоза, вродени аномалии на матката и маточните тръби, неспособните да износят бременността. Използването на вътрематочна спирала в качеството на контрацепция също може да провокира в някои ситуации извънматочната бременност.

Причини за извънматочната бременност:

• Това опасно състояние може да възникне, когато оплодената в маточната тръба яйцеклетка не може навреме да попадне в матката.

• Главната причина за извънматочната бременност е запушване на маточната тръба или нарушения в нейното съкращение.

• Това може да се случи при възпалителни процеси в половите органи (яйчници и тръби) например след аборт, при вродена недоразвитост на маточните тръби, при хормонални нарушения и при злокачествени образувания в половите органи.

Ако оплоденото яйце не е попаднало в матката, то се закрепва например към стената на маточната тръба и там започва да расте. Но тръбата не е предназначена за развитието на плода - нейната дебелина е от 1 мм до 1,5 мм, а тънката й и нежна стена не е способна да се разтяга като матката. Затова в определен момент мястото за развитието на плода става недостатъчно.

През 4-6 седмица от извънматочната бременност ресничките на обвивката на ембриона прорастват в стената...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
9 месеца    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.