zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 съвета от гинеколога: за всеки ден, а и за цял живот



5 съвета от гинеколога: за всеки ден, а и за цял живот

здраве.bg

Вярваме, че тези съвети от специалисти гинеколози ще помогнат на жените да запазят своето здраве и способността си да имат деца. Надяваме се, че те ще ви научат да определите какво от гледна точка на гинекологията е норма и какво излиза от нейните рамки – съответно трябва да потърсите консултация със специалист и да се лекувате.

1. Обръщайте особено внимание на секрецията.

Тя е характерна за всички, но има различен цвят – от прозрачен до жълтеникъв и по-гъст. Редовно наблюдавайте и как се променя количеството и консистенцията на менструалния ви цикъл - това ще ви помогне да забележите навреме някои евентуални отклонения. Бялата секреция и силният сърбеж свидетелстват за гъбична инфекция. Течната безцветна секреция със съмнителна миризма, появяваща се най-често след правенето на секс, може да бъде признак за бактериална вагиноза – най-разпространената полова инфекция при жените на възраст до 40 години. Тези между 15 и 25 години, които водят редовен полов живот, трябва да си правят изследвания за хламидии поне веднъж годишно. Ако резултатът е положителен, трябва да се направи проверка и за гонококи – възбудителите на гонореята (венерическо заболяване, често съпътстващо хламидиозата).

2. Не игнорирайте повтарящите се симптоми.

При 75% от жените поне веднъж в живота се среща гъбична инфекция. Ако можете да я определите самостоятелно, възползвайте се от специалните вагинални кремове, но ако не сте уверени в диагнозата, обърнете се за съдействие към гинеколог.

Вирусът на гениталния херпес “живее” в организма на почти 90% от хората, но се активизира само при 10-20% от инфектираните, най-често при отслабнал имунитет, простуда или стрес. С него може да се заразите по време на секс или при използването на предмети за личната хигиена, които принадлежат на заразен човек.

3. Не забравяйте факторите, способстващи за развитието на инфекциите:

диабет, бременност, антибиотици, таблетки-контрацептиви. Антибиотиците и оралните противозачатъчни...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хигиена    секс и здраве    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.