zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Влияят ли биоритмите на любовта и секса



Влияят ли биоритмите на любовта и секса

здраве.bg

Напълно, смятат психолозите, според които двойките “сова-чучулига” наистина спорят много, трудно правят компромиси, рядко излизат заедно и по-често от останалите двойки се чувстват отчуждени. Проблемите се задълбочават и от това, че партньорите по понятни причини правят по-рядко секс.

Разбира се, несъвпадения в страстта има и при двойките, живеещи в един ритъм, например две “чучулиги” или две “сови”. Понякога часовете на сексуалната чувственост на мъжете и жените просто не са в такт.
А може ли нещо да се направи...

Хормонът, укротяващ либидото

Всеки човек има моменти на активност, които се сменят с отпускане и апатия. Това се обяснява с промените в нивото на хормоните в кръвта през различните часове от денонощието, сезоните и т.н.
Учените смятат, че в нашата ДНК има особен ген, отговорен за синтеза на т.нар. ключов белтъчен компонент. Това е своеобразна биологична пружина, която движи часовника на вътрешните ритми.

Пунктуалният “часовникар” - хипоталамусът, съобразявайки се с изчисляването на своето време, подава сигнали на хипофизата, на която са подвластни половите хормони. Ето защо апример в определени дни производството на тестостерон е твърде малко, а в други – мъжът е готов за невероятни подвизи в леглото.

Не свиквайте с несъвпаденията

Има ли въобще щастливи моменти, когато страстта е завладяла с еднаква сила и двамата партньори? Оказва се, че те са много малко, но въпреки това минути, в които сърцата туптят в унисон, съществуват, твърди пред списание “Шпигел” Петер Платц, специалист по проблемите на сексуалността от Хамбург.

В първите часове след събуждането, особено след еротични сънища силният пол е активно настроен за секс. В 7 часа сутринта активността на мъжките полови хормони е с 20% над нормата, а към 9 часа – с 50%. Възбудата спада към 10 и отново се повишава към 11. Но за съжаление по това време сексуалната отзивчивост на жената още не се е събудила - приблизително към обяд хормоните на желанието започват да постъпват...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    секс и здраве    психология    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.