zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кофеинът защитава мозъка



Кофеинът защитава мозъка

здраве.bg

Кофеинът има свойството да намалява риска от деменция, като блокира вредното влияние на холестерола, показват резултатите от ново изследване. Те сочат, че умерената употреба на кафе – до 3-4 чашки дневно, видимо намаляват опасността от болестта на Алцхаймер, съобщава Би Би Си.

Според статия, публикувана от американски учени в Journal of Neuroinflammation, способността на кофеина да блокира вредното въздействие на някои вещества върху мозъчната дейност, е най-силното научно доказателство досега за ползата от кофеина.

“Той се явява силен филтър за кръвта, достигаща до мозъка, и по този начин предпазва централната нервна система от вредните вещества, които иначе биха постъпили в него чрез кръвоснабдяването.

Високите нива на холестерол са доказан рисков факторза поява на болестта на Алцхаймер, а кофеинът е широко достъпен и се ползва с голяма популярност сред хората. Затова и кафето в умерени и съобразени с отделния човек дози може да се окаже добро превантивно средство срещу това често срещано сред възрастните хора заболяване”, заключават американските специалисти.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    превенция    изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.