zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хормон е причина тийнейджърите да заспиват късноХормон е причина тийнейджърите да заспиват късно

3 април 2008, здраве.bg

Учените потвърдиха нещо, което родителите на тийнейджъри винаги са подозирали, а именно, че техните деца не са в синхрон с останалия свят по отношения на съня.
Повечето тийнейджъри вероятно не спят достатъчно и учебната им работа страда, защото техният вътрешен часовник ги прави нощни птици, се казва в научно изследване.

Учени от Австралия доказват в него, че средният тийнейджър губи повече от час сън всяка нощ и е принуден да се събужда 2,5 часа по-рано отколкото му диктува биологичният часовник.

Гимназистите, които заспиват късно нощем заради своя вътрешен часовник, са по-слаби в училище, и се чувстват по-често депресирани и нещастни. "При всички хора има генетична предразположеност да са или от типа сова или от типа чучулига", обяснява авторката на изследването Сюзън Уорнър от "Суинбърн Юнивърсити ъф Текнолъджи" в Хоутърн, Австралия.

При тийнейджърите обаче хормоналните промени ги карат да остават будни до късно и да спят до късно. Повечето от тях са "нощни птици", казва тя. Те са бодри до късно вечерта и именно затова им е трудно да стават рано за учебни занятия.

Ключовият фактор тук е мелатонинът - хормонът, който сигнализира на тялото, че има нужда от почивка и сън. При тийнейджърите, които влизат в пубертета, той се синтезира по-късно през нощта и съответно изпраща тези сигнали по-късно.

В този случай учениците, принудени да станат рано за училище, не си наваксват съня и през деня са разсеяни и трудно се съсредоточават.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    деца    изследвания    
 

more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.