zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Аспиринът може да бъде и опасно увлечениеАспиринът може да бъде и опасно увлечение

здраве.bg

Още през 1899 г. фирмата “Байер” започва производството на препарата с название “Аспирин” – обезболяващо и противовъзпалително средство за премахване на температурата. За повече от век учените са установили още много различни приложения на този медикамент, което го прави наистина уникален в историята на фармацията.

В момента всяка година по света се употребяват повече от 40 000 тона от този препарат. Но въпреки солидната си възраст, аспиринът все още крие в себе си доста тайни. Неговият механизъм на действие е достатъчно сложен и не е изучен докрай. Както и всеки друг медикамент, той не може да бъде безопасен при неправилно използване и дозиране, несъобразено с препоръките.

Аспиринът се приближава по аналгетичната си активност до наркотичните средства. На някои той оказва психотропно действие. Много хора асоциират приемането на аспирина с виене на свят, шум в ушите, отслабване на слуха, разстройство в зрението, подкожни, носови, стомашно-чревни и маточни кръвотечения. Малцина знаят, че смъртоносната доза аспирин за човека е само 30-40 грама, а за децата – 10. Все пак това е киселина!

Изследване показва, че честотата на увреждания на стомаха при доброволци, приемали аспирин в продължение на 7 последователни дни е 22%. Опасността се крие в това, че негативните влияния може да не се проявят веднага и на пръв поглед се създава впечатлението за мнимо подобряване на състоянието и безопасност от приемането на препарата.

Изчислено е също, че в САЩ жертвите от самостоятелното приемане на аспирин и други подобни препарати са около 16 000 души годишно.
Много хора притежават изразена свръхчувствителност към аспирина, което може да доведе до развитието на бронхиална астма и последващи усложнения.

Аспиринът е и честа причина за отравяне при малки деца. Лечението с аспирин при грип или вариола увеличава риска от развитие при децата на синдрома на Рей...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
деца    превенция    9 месеца    лекарства    
 

more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.