zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За да избегнете кариеса: внимавайте как се храните!За да избегнете кариеса: внимавайте как се храните!

Калцият в комбинация с витамин Д са жизнено важни за здравето на зъбите.

здраве.bg

Храненето играе голяма роля за профилактиката на кариеса на зъбите. Профилактиката на стоматологичните заболявания включва в себе си и балансираното хранене, при което храната съдържа белтъчини, въглехидрати, витамини, минерални вещества.

Не трябва да се забравя и за ролята на храната като фактор за самостоятелно почистване на устната кухина и естествен процес за освобождаване от остатъците храна и мекия зъбен налеп. Един от пътищата за повишаване на този процес е приемането на твърда храна (сурови зеленчуци, твърди плодове).

Най-често основен недостатък на храненето е употребата на много въглехидрати, съдържащи се в захарта и сладкарските изделия. При приемането на тези лесно усвоявани въглехидрати бактериите получават захар, разграждат я с образувана от тях киселина и включват процесите на деминерализация (разрушаване на тъканите на зъбите).

Без захар в храната зъбен кариес не може да възникне. Захарозата е по-кариесогенна (т.е. способства в по-голяма степен за появата на кариес), отколкото другите видове захариди , въпреки че малтозата, лактозата, глюкозата и фруктозата също притежават такъв ефект.

За намаляване на опасността от кариес е необходимо:

- да се намали общата употреба на захар;
- да се намали времето на пребиваване на захарта в устната кухина, т.е. старайте се да не задържате в устата си сладки неща;
- да не употребявате сладки продукти между отделните хранения.

Витамини и минерални вещества

Калцият, флуорът и витамин D са незаменими за растежа и запазването на здравите зъби. При балансирано хранене в организма заедно с хранителните продукти постъпва и необходимото количество от тези вещества.

Потребността от тях нараства в периода на вътреутробното развитие на детето, в периода на неговото кърмене или в следствие на болест. Тези вещества разбира се могат да бъдат приемани и под формата на таблетки.

Калцият е елемент крайно необходим в качеството си на строителен материал за костите на челюстта, за растежа...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    хранене и диети    заболявания    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.