zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Брадавиците: ако се е появила една, ще се появят и други!



Брадавиците: ако се е появила една, ще се появят и други!

здраве.bg

Дерматолозите отдавна са установили закономерността, че колкото по-дълго брадавиците живеят върху тялото на човека, толкова повече стават. Въпреки че “любимото“ им място е стъпалата на краката и китките на ръцете, те могат да се появят и на други места, включително върху лицето.

Основната причина за възникването на брадавиците са различни травми по кожата (драскотини, рани). Дори най-малкото увреждане на кожата може да способства за предаването на вируса от инфектиран човек при обикновен контакт или при използването на общи битови предмети. Вирусът се прихваща само ако организмът е отслабнал, т.е. възникването на брадавици е сигнал за намален имунитет.

Брадавиците са инфекциозни доброкачествени кожни новообразувания. Външно те приличат на възелче или зрънце. Човек се заразява при наличието на два фактора: инфекция и ниска съпротивляемост от страна на организма. Вирусът може да не се прояви веднага – неговият инкубационен период е от 2 месеца до половин година.

Брадавиците са различни: плоски, островърхи, кондиломи, старчески. Най-разпространеният вид са т.нар. обикновените брадавици. Те са плътни сухи вроговени издатини с неравна повърхност. Размерът им е не по-голям от грахово зърно (въпреки че понякога няколко брадавици могат да се съединят).

Разбира се, всеки човек се опитва колкото се може по-бързо да се избави от тях. Дерматолозите не препоръчват самостоятелно лечение. За да се избавите трайно от този най-вече козметичен дефект, е необходимо на първо място да укрепите организма си отвътре. Така следващия път той ще бъде в състояние да се противопостави успешно на причинителя.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.