zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Климакс и импотентност: не поставяйте знак за равенство



Климакс и импотентност: не поставяйте знак за равенство

здраве.bg

Широко разпространено е мнението, че мъжкият климакс и импотентността са две състояния, които взаимно се предопределят, т.е. ако при мъжа е започнал климаксът, това непременно означава, че неговата полова активност скоро ще започне да намалява, докато съвсем изчезне. Тази представа е напълно погрешна. Климаксът и импотенцията не са свързани помежду си.

Специалистите определят два вида импотентност. Първата е ситуационна, т.е. неуспехът на мъжа е свързан с определена сексуална партньорка или от определена конкретна ситуация. Втората е органическа – тя се развива поради недостига на хормони или е следствие от непроходимостта на кръвоносните съдове.

Нито един мъж разбира се не е застрахован срещу импотентността. Тя може да настигне неочаквано както младежа на 25 години, така и мъжа в напреднала възраст. Що се отнася до климакса, то угасването на половата активност не е бърз, а постепенен и понякога дори трудно забележим във всекидневието процес. Именно затова повечето мъже го преживяват относително спокойно.

Според сексолозите, мъжете, които се отличават със силна полова конституция и темперамент, запазват сексуалната си активност до преклонна възраст. Още повече, те най-често са способни да имат деца до самия край.
Данните показват, че почти половината от мъжете, празнуващи своя 70-годишен юбилей, при желание са способни да извършат полов акт и да доставят удоволствие на партньорката си.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    секс и здраве    заболявания    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.