zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

7 причини за появата на наднормено тегло7 причини за появата на наднормено тегло

В 95% от случаите затлъстяването се дължи на ендокринно разстройство и лош хранителен режим на фона на стрес, невроза и депресия.

здраве.bg

... , срещат трудности в периода на бременността и са с по-голям риск от усложнения на сърцето и бъбреците по време на раждане.
При пълните мъже се намалява количеството сперма и нарастват застойните явления в органите на малкия таз – простатата и бъбреците.
И при двата пола се увеличава и натоварването върху гръбначния стълб.

3. Захарен диабет от 2 тип
От него се разболяват най-вече хората на средна възраст. Пълнотата е главен рисков фактор. Задстомашната жлеза произвежда инсулин, но поради нарушенията в обмяната на веществата глюкозата не може напълно да проникне в клетките и се натрупва в кръвта. Тогава съдържанието на захар в нея се увеличава и се появяват признаците на диабета. Установено е, че средно пълните диабетици живеят с 8-10 години по-малко в сравнение с техните здрави връстници.

4. Варикоза
При наднормено тегло се нарушава тонусът на кръвоносните съдове. Затруднява се венозното оттичане , а това в 90% от случаите способства за появата на варикозно разширение на вените.
Прекалено голямото натоварване на краката и сгъстяването на кръвта, предизвикано от нарушение в мастния обмен, увеличава няколко пъти риска от тромбоза на дълбоките вени.
60% от хората, починали от тромбоемболия на белодробната артерия, са страдали от затлъстяване.

Внимавайте с диетите!
Според диетолозите, нов фактор на затлъстяването все по-често стават... модните диети. Особено опасно е т.нар. “сухо гладуване”, което може да доведе до обезводняване и интоксикация, тъй като продуктите на разпада не излизат с урината, а се натрупват в организма.
Могат да гладуват “самостоятелно” (и то едно денонощие!) само тези, които не страдат от някакво хронично заболяване.
Освен това по правило след продължително и строго ограничаване в храната килограмите отново се покачват много бързо. В повечето случаи те дори надвишават теглото преди започване на диетата.

Ако сте напълнели твърде много, препоръчително е да си направите някои изследвания:
- кръвен анализ...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    заболявания    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.