zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

ООН: епидемията от птичи грип сред хората е неизбежна25 януари 2006, здраве.bg

С такава оценка на ситуацията започна изказването на координатора на ООН по въпросите на птичия грип Дейвид Наваро на пресконференция.
Той заяви, че вирусът на птичия грип H5N1 мутира много по-бързо, отколокот учените са очаквали и до неговата възможност да се предава от човек на човек остават съвсем малко време – може би дори само броени дни.
H5N1 бе открит за пръв път през 1997 г. в Хонконг. Втората му поява бе през 2003 г. в Корея, откъдето той се прехвърли във Виетнам, Китай, Тайланд, Лаос и Индонезия, а след това – и в Европа.
По данни на Световната здравна организация от 2003 г. досега от птичи грип са починали 81 човека. Всички те според изследванията са се заразили в резултат от непосредствен контакт с птици.
Към момента няма констатиран случай за предаване на вируса от човек на човек, но учените, както винаги в такива случаи, и сега допускат възможността във вируса да настъпи такава мутация.
Според прогнози на Световната банка глобална епидемия от птичи грип само за една година може да донесе на световната икономика загуби от над 800 милиарда долара.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    заболявания    
 

more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.