zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

6 най-чести причини за косопада



6 най-чести причини за косопада

Окапването на косата може да се дължи на различни причини.

здраве.bg

Окапването на косата е доста разпространен проблем, но при различните хора този процес се извършва по различен начин и в различна степен. Той е свързан и с различни причини, които биха могли да бъдат определени вняколко основни групи в зависимост от причинителя:

1. Стресът

Стресът и вълненията са способни да се отразят негативно на състоянието на косата, но това почти винаги става не веднага, а след 2-3 месеца. В стресова ситуация надбъбречните жлези започват да работят в засилен режим и произвеждат повишено количество тестостерон и норадреналин, което способства за засилването на косопада.

За да се излекува това състояние, е необходимо да се изследва състоянието на кожата на главата и да се определят необходимите витамини и минерали, които следва да се приемат. Понякога е полезна и психотерапията.

2. Заболявания на щитовидната жлеза

Нарушенията в работата на щитовидната жлеза са честа причина за окапването на косата.

Лечението е хормонално.

3. Бременността

През този период в женския организъм се повишава нивото на естроген и косата изглежда великолепно, но нивото на хормона се нормализира и често се появява косопада.

Лечение: В продължение на няколко седмици след началото на силния косопад е необходимо да се приемат препарати, съдържащи желязо, калций, магнезий и витамин В6.

4. Климаксът

Менопаузата се съпровожда с намалено производство на женски хормони, а това води до преобладаване на мъжките хормони в организма. Освен това, климаксът е форма на постоянен стрес. А резултатът от него е окапването на косата.

Лечение: заместителна хормонална терапия.

5. Преобладаване на мъжки хормон

При повишеното производство в организма на хормона тестостерон някои жени могат да страдат от оплешивяване, характерно за мъжете. Няма повод за притеснения за пълно оплешивяване, но разширяване на линията на пътя и оголване на темето е напълно възможно.

Лечението съвпада с принципите на лечение на мъжкото оплешивяване.

6....

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    заболявания    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.