zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да придобием и запазим идеалната стойка



Как да придобием и запазим идеалната стойка

Няколко полезни упражнения.

здраве.bg

Добрата стойка означава и естетика, и изящество. Красивата походка и осанка правят човек не просто по-привлекателен - те са важни и за здравето. Идеалната стойка е правилното положение на гръбначния стълб, който по определена схема отговаря за функциите на всички органи и системи. На много хора се налага да полагат усилия, за да се научат да контролират изправеното положение на тялото си.

Ако човек върви без да бърза, той има възможност да анализира движенията си и да се съсредоточи върху походката си. За да можете да го направите, всеки ден, отивайки на работа, си оставете малко резервно време. Основно правило при ходенето е, че първо трябва да се движат краката, а след това тялото. В противен случай вместо плавна и спокойна, ще имате бърза и напориста походка. Можете да допуснете и друга грешка – при всяка крачка да започнете леко да подскачате.

Предлагаме ви няколко упражнения, които трябва да извършвате пред огледало не по-малко от 10 пъти. При първите седем трябва да сте изправени, краката - поставени един до друг или на ширината на раменете, а ръцете –свободно отпуснати.

Упражнение №1
Повдигнете колкото можете едното рамо и го фиксирайте в това положение. Направете същото и с другото. След това последователно отпуснете раменете. Тялото трябва да е изправено, главата – да не се навежда.

Упражнение №2
Преместете двете рамене едновременно напред, а след това назад, без да ги повдигате. Гърбът да е изправен.

Упражнение №3
Раменете се извеждат напред и едновременно се прави наклон на тялото също напред. След това повторете движенията назад. По този начин заедно с мускулите на раменете се разработват и мускулите на гърба.

Упражнение №4
Раменете се извеждат напред, а наклонът на тялото е назад и обратното.

Упражнение №5
Съберете длани и ги поставете пред тялото си. Без да ги разделяте, плавно издигайте ръцете колкото се може по-високо. Старайте се да не движите раменете.

Упражнение №6
Поставете длани...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.