zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Докато линейката е още на път



Докато линейката е още на път

здраве.bg

За съжаление, лекарите не винаги са достатъчно наблизо, за да окажат първа помощ. Ето защо е полезно да знаем поне най-основните неща за това как можем да бъдем и ние от полза и да облекчим състоянието на пострадалия, докато чакаме пристигането на линейката.

Припадък
Трябва да се осигури приток на кръв към мозъка. Поставете пострадалия на равна повърхност така, че краката му да са по-високо от главата. Осигурете достъп на въздух, като разкопчаете стегнатите дрехи. Потупвайте бузите на пострадалия с хавлиена кърпа, намокрена със студена вода и интензивно разтривайте меката част на ушите или напръскайте лицето със студена вода.
Не трябва да вдигате рязко припадналия, да го свивате или да го поставяте да лежи върху корема си.

Чуждо тяло в дихателните пътища
Трябва да накарате задавилия се да се изкашля. Детето можете да обърнете с краката нагоре и да го потупате по гърба. Ако пострадалият е възрастен, застанете зад него и го хванете през кръста. Свийте дланта си в юмрук и хванете юмрука на другата си ръка, а палецът притиснете към корема, малко над пъпа. Рязко натиснете върху корема, насочвайки усилията си навътре и нагоре.
Не трябва да давате на пострадалия да пие вода. Водата може да засили кашлицата и да попадне в белите дробове.

Гърчове
Трябва да придържате пострадалия, за да не се нарани. Ако гърчовете не са силни, опитайте се да поставите дървена пръчка между зъбите, за да предпазите пострадалия от прехапване на езика. Устата трябва да отваряте много внимателно и да натискате върху челюстта през бузата до ухото. В никакъв случай не пъхайте пръсти в устата – дъвкателните мускули са едни от най-силните. Когато гърчовете спрат, поставете пострадалия на една страна, за да не се задави, ако започне да повръща.

Отравяне
Добре е да разберете причината за отравянето. Вземете “отровата” със себе си в болницата, за да могат лекарите да изберат най-ефективния начин за интоксикация. Не предприемайте нищо преди да пристигне линейката.
Не...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    първа помощ    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.