zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Човек може да се научи да обича



Човек може да се научи да обича

Физическата привлекателност играе важна роля в избора на партньор.

Първото впечатление далеч не винаги е определящо.

здраве.bg

Като не можеш да живееш с този, когото обичаш, научи се да обичаш този, с когото живееш! Това според психолози е принципът, по който хората си избират партньор, с когото да живеят.
Физическата привлекателност играе важна роля в избора на партньор. Красивите по природа хора доказано се ползват с по-голямо внимание от страна на противоположния пол и като правило се стараят да изберат партньор, който също е привлекателен. А хората с по-обикновена външност често създават семейство с човек със същото ниво на привлекателност. Означава ли това, че по-привлекателните и по-малко привлекателните хора оценяват по различен начин външността на другите?

Американските учени Ленард Лий (Leonard Lee), Джордж Люънстейн (George Loewenstein) и Дан Ариели (Dan Ariely) съвместно със създателите на популярния сайт за запознанства HOTorNOT.com са решили да проверят тази хипотеза. В сайта хората оценяват привлекателността на другите и завързват запознанства по снимки.

Изследователите са анализирали изискванията на участниците в изследването към техните партньори и са съпоставили тези данни с привлекателността на човека (опирайки се на оценки, получени от другите потребители).

Оказва се, че хората наистина са склонни да си избират равен по привлекателност партньор. При това по-привлекателните хора са особено взискателни към външността на потенциалните си партньори, но като цяло всички са склонни да си избират партньор, който е по-привлекателен от самите тях.

В сравнение с жените, мъжете придават по-голямо значение на външността на потенциалната възлюбена и техният избор се не влияе от тяхната собствена привлекателност.

Всички хора, независимо от външността, оценяват привлекателността по едни и същи критерии. Този факт говори за съвпадане на стандартите за красота при повечето хора (например симетричните лица се определят като по-привлекателни), смятат американските учени.

Резултатите от изследването свидетелстват, че собствената...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.