zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Акупунктурата деактивира части от мозъказдраве.bg

Акупунктурата дективира онази част от мозъка, която управлява болката – това показват резултати, получени чрез скенер на мозъка на хора, при които е била приложена акупунктура на дълбочина от 1 см.

Екип от водещи учени от университетите в Лондон, Саутхямптън и Йорк са установили, че повърхностната акупунктура, при която иглата влиза на 1 мм, води до нормална реакция на болката, докато при дълбоката акупунктура лимбичната система се деактивира.

По този начин се оказва, че акупунктурата по някакъв начин влияе на усещането за болка. Най-изненадващ за учените се оказал факта, че акупунктурата има измерим ефект върху човешкия мозък.

Екипът, извършил изследването смята, че резултатите от него трябва да се вземат на сериозно и методът да се прилага в хирургията.

Има обаче и специалисти, които изказват съмнения, че акупунктурата е еднакво ефективна при всички. Професор Тони Смит от университета Дънди казва: ”По-вероятно е акупунктурата да има ефект, ако някой повярва, че е така. Смятам, че е психологически манипулативна техника за отвличане на вниманието. Нямаме намерение да стигнем до там, че да я прилагаме вместо традиционната анестезия”.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    aлтернативи    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.