zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Силният стрес през ранната бременност е особено вреден за детето



Силният стрес през ранната бременност е особено вреден за детето

здраве.bg

За жените, прекарали силен стрес през ранния стадий от бременността, е характерен повишен риск от възникването на шизофрения у тяхното дете, посочват учени от университета на Манчестър, Великобритания, които са изучили данните за 1,38 милиона новородени през периода от 1973 до 1995 г.

Рискът от възникването на шизофрения и свързаните с нея разстройства например е с 67% по-висок за потомството на тези жени, които са изгубили близки роднини през първите три месеца от тяхната бременност.
Изследователите смятат, че отклоненията в структурата на мозъка, свързани с шизофренията, могат да се формират още на най-ранните етапи от развитието на плода.

Полученият резултат потвърждава теорията за това, че психичното състояние на майката оказва голямо влияние на нейното бъдещо дете.

Изследователите не са открили потвърждение на факта, че загубата на близък през по-късните етапи от бременността може да окаже някакво влияние върху развитието на бъдещото дете, но смятат, че този въпрос се нуждае от по-задълбочено изучаване с цел оказване на правилни профилактични мерки и своевременна медицинска помощ, съобщава Би Би Си.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
9 месеца    изследвания    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.