zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

4 натурални средства срещу настинката: действат ли всъщност?



4 натурални средства срещу настинката: действат ли всъщност?

Помагат ли наистина витамин С, цинкът, ехинацеята и пилешката супа срещу настинките?

Специалисти споделят мнението си за някои популярни средства срещу настинките.

здраве.bg

Подсмърчате и покашляте? Носът всъщност “тече”, а гърлото “стърже”? Изнервяте се допълнително от това, че каквото и да правите, настинката минава все за 7 до 10 дни?

Всеки си има някакво “магическо” средство, на което най-много вярва и винаги прилага, когато настине. За едни това е витамин С, за други – ехинацеята или цинка, трети пък предпочитат пилешката супа...

Всъщност мислите ли, че каквото и да изберете, то наистина действа?

Предлагаме ви мнението на няколко специалисти, цитирани от WebMD:

Първо лошата новина: “Не можете да излекувате настинката.” – поне според проф. Дейвид Бландино, декан на медицинския факултет в Университета на Пенсилвания (University of Pennsylvania).

За сметка на това може да облекчите симптомите и да намалите броя на дните, в които се чувствате истински зле. И няколко естествени средства ще ви помогнат да го постигнете:

Цинкът – този минерал, който се съдържа в много средства против настинка – хранителни добавки или лекарства, предлагани без рецепта, наистина работи, защото създава неблагоприятна среда за развитие на вирусите и тяхното възпроизводство.
Въпреки многото скептични гласове от научните среди, според проф. Джак Гуолтни от Университета на Вирджиния и дългогодишен изследовател на настинката, има само 14 изследвания, които се опитват по научен път да изследват повлиява или не цинкът на настинките. Още повече част от тях се изказват негативно, но други привеждат доказателства, че този минерал наистина действа.

Витамин С – от десетилетия повечето хора вярват, че щом при първите симптоми на настинка вземат повече витамин С, той ще им помогне да се справят с болестта още в нейния зародиш. Отчасти това мнение се дължи на откривателя на витамин С Линус Паулинг, от друга – на няколко изследвания, които показват, че този витамин засилва резистентността на организма...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    aлтернативи    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.