zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мисълта за излишните килограми е по-вредна отколкото самото теглоМисълта за излишните килограми е по-вредна отколкото самото тегло

actualno.com
още новини от actualno.com


Ефектите на затлъстяването върху здравето може да са свързани по-скоро с неприятната мисъл за това, че човек е дебел, отколкото със самите излишни килограми, предаде Ройтерс, цитирайки резултатите от изследване, обхванало 170 000 души в САЩ.

Специалистите от Колумбийския университет (Columbia University) са установили, че разликата между действителното тегло и възприятието за идеално тегло е по-добър индикатор за психическото и физическото здраве, отколкото индексът на телесната маса.

Данните от някои проучвания показват, че стресът, свързан с клеймото "дебел", е в основата на здравословните проблеми - високо кръвно налягане и диабет, от които страдат затлъстелите хора.

Участниците в настоящето изследване трябвало да отговарят на въпроси за действителното им тегло, възприятията им за идеално тегло и за броя на дните в рамките на един месец, през които са се чувствали зле заради излишните си килограми.

Оказало се, че хората, които са най-недоволни от теглото си, съобщават за най-много "лоши" дни през 30-дневния период. БТА

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    психология    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.