zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Скандал, обяд, легло: какво ги свързва



Скандал, обяд, легло: какво ги свързва

31 януари 2008, здраве.bg

Какви чувства изпитвате след вкусния и обилен обяд? А след скандала, спретнат от вашата половинка? А след бурния секс?
Чувствата би следвало да бъдат еднакви, тъй като човешкият мозък възприема проявата на агресия по същия начин както и поглъщането на храната, и удоволствието от секса, и дори приемането на наркотиците, а именно – включва “механизма на поощряването”.

До този извод стигнаха британски учени, които са изследвали хормона на удоволствието – допамин, който се отделя в качеството на “възнаграждение” за получената храна, секс или наркотици, също както по време на пазаруване или при игра на хазарт.

“Допаминът дава истински силното усещане за доволствие и удовлетворение. Неговото активно отделяне става в моментите, когато преживяваме някакви нови усещания и емоции, вълнуващи и възбуждащи. Но се оказва, че този хормон се изработва и по време на скандалите и други прояви на агресия”, съобщават учените, цитирани от Би Би Си..

Агресията според тях е още един начин за постигане на удовлетворение. Това твърдение се потвърждава от факта, че съществуват хора, които обичат правят скандали и дори да се бият, а също така има и такива, които обичат да гледат например бокс или екшъни. По този начин те получават удовлетворение подобно на това, което възниква след правенето на секс или след приемането на обилно количество вкусна храна.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.