Разделното хранене: “за” и “против”
dieti.info
... Римският лекар Целсиус например е определил съчетания от продукти, неблагоприятни за доброто усвояване.
Основоположник на разбирането за различното усвояване на отделните храни е съветският учен акад. И. П. Павлов. Заедно със свои колеги той е установил, че за всеки вид храна се отделят различни по качество и количество храносмилателни сокове, т.е. различните вещества (белтъчини, въглехидрати и мазнини) се преработват в различни участъци от храносмилателния тракт. Базирайки се на трудовете на Павлов, Хърбърт Шелтън е съставил основните правила за съчетаването на продуктите.
Коментари на специалистите
Разделното хранене или “системата на Шелтън” не е получило никъде по света официално признание. Тази система по принцип не е научна и изглежда доста съмнителна. Но много от хората, спазващи тази диета, отбелязват постигането на положително резултати, т.е. намаляване на теглото си.
Защо? Отговорът е прост. Всички те се отнасят към този психологически тип, който, за да постигне някаква цел, се нуждае от строги рамки и ясна система. А системата на Шелтън отговаря именно на подобни търсения.
Ако никога не сте спазвали диети и не сте наблюдавали храната, която приемате, преминавайки на диетата на Шелтън, бързо ще започнете да отслабвате. Не защото това е някаква уникална система. Просто човекът, който преди не е отделял внимание на своето хранене, сега е принуден за употребява повече
плодове и
зеленчуци, да намали количеството приемани мазнини и да избягва всякакви вредни за здравето продукти като колбаси и торти. Постигнатият положителен ефект всъщност се дължи не на разделното хранене, а на подобрения състав на храната и намаляването на нейния обем.
Не трябва да се забравя още, че много продукти наистина се усвояват по-пълноценно от организма в съчетание с други - например зърнени продукти с мляко или с бобови култури. Белтъчините...