zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Не от твърдата храна се дебелееНе от твърдата храна се дебелее

За утоляване на жаждата предпочитайте водата и чая, съветват диетолозите.

dieti.info
четете още в dieti.info


Организмът усвоява по-лесно и бързо калориите от напитките, а не от твърдата храна, твърдят учени от университета на Северна Каролина, САЩ.
При това за последните 35 години количеството на калориите, получавани по време на пиене, се е увеличило 2 пъти, показват данните, събрани от тях.

Отдавна е известна препоръката на диетолозите за това, че всеки ден човек трябва да изпива не по-малко от два литра течности на денонощие. Но в началото на 20 век, когато за първи път се е заговорило за това, е ставало дума за вода.

Днес все по-малко са хора, които предпочитат да задоволяват жаждата си с вода. Все по-често те пият газирани напитки и сокове. В резултат на това от началото на 70-те години на миналия век калориите, които човек получава при задоволяване на жаждата си, са нараснали два пъти. А тези излишни калории застрашават с наднормено тегло, диабет и други здравословни проблеми.

Диетолозите са класифицирали напитките в 6 групи – от повече към по-малко желателните (т.е. полезните). На първо място е водата, следвана от чаят и кафето без захар, на трето – млякото, на четвърто – сладките напитки и соковете, на пето - енергийните напитки, на шесто – алкохолът.

Най-опасни по отношение на наднорменото количества калории са плодовите напитки, особено тези, съдържащи захар или нейни заместители. Според учените, ако приемаме само сладки напитки, само с тях ние покриваме всекидневната си норма от калории, защото по статистика днес течностите, изпити за един ден, съдържат повече от 2000 калории.

Освен това калоричните напитки имат и още един страничен ефект - те ни карат за ядем повече. Ето защо специалистите съветват да употребяваме предимно обикновена вода и билкови чайове.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.