zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо хората флиртуват



Защо хората флиртуват

Защо имаме нужда да покажем на някого, че го харесваме, надявайки се на взаимност?.

здраве.bg
съвместна публикация с Тя.bg


Гледа ли той към мен? Усмихва ли ми се тя? Флиртът несъмнено е забавен и възбуждащ, но знаете ли, че в крайна сметка (или по-точно “по рождение”) той е неотменна част и от... еволюцията? Този чувствен начин на общуване между хората е ключов момент в живота откакто съществува човешкия род.

Но кога прекаляваме? И кога не правим достатъчно?

Привличането към противоположния пол е част от биологичната натура на човека. Отвъд чисто физическото привличане (което все пак също минава през мозъка!) психолозите отчитат и вроден (от еволюцията) стремеж да бъде привлечен другия пол, защото това създава перспективата на репродукцията, т.е. внезапното желание за флирт всъщност е само част от една много важна функция.

Така както човечеството се е развивало, така се е променяло от “изкуството на флиртуването”. Въпреки че в някои елементи то е останало такова, каквото е било и в самото начало – желанието да се флиртува винаги е било всъщност стремеж да се привлече нечие внимание – също както шарената опашка на петела или гривата на мъжкия лъв.

Флиртът, както и повечето форми на комуникация, се подчинява на неписани обществени правила. Едно от тях е начинът по заобиколен и изтънчен(!?) начин да се попита “Аз те харесвам, а ти мен?”.

В същото време флиртуването е съпроводено и от предизвикателството от неизвестното (което още по-силно привлича) – все пак никой не иска да спечели без да може да оцени победата, защото е преодолял някакви препятствия.

И все пак, какви са правилата, създадени от обществото?

За флиртът си има място и време – баровете, партитата и купоните, училището, заниманията в свободното време и понякога работата.

Подходящото “количество” флиртуване също се определя от времето и мястото.

Всеки има своя различен и уникален стил. Затова и един и същ подход дава понякога положителни резултати, а в други ще ви направи персона нон грата. Например в работата флиртът трябва да е максимално близък до приятелското поведение – между флирта...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.