zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мъжете, а и жените харесват дългите крака



Мъжете, а и жените харесват дългите крака

Дългите крака са признак на здраве, твърдят учени, и привеждат доказателства за това.

здраве.bg

Не само мъжете смятат дългокраките жени за по-привлекателни. Жените също предпочитат мъже с дълги и стройни крака, показват резултатите от ново изследване, в което са участвали повече от 2000 мъже и жени. За най-привлекателни независимо от пола се смятат хората, с дължина на краката превишаваща средностатистическата с 5%.

Психолози от университета на Вроцлав, Полша под ръководството на Богуслав Павловски са помолили участниците в експеримента да оценят привлекателността съответно на мъже и жени по снимки, подложени на цифрова обработка. Всички оценявани хора са били с еднакъв ръст, но дължината на техните крака е била променена и тя е превишавала средните показатели с 5, 10 и 15%.

“Дългите крака се признак за здраве!”, обяснява Павловски пред списание “Ню Сайънтист” (New Scientist), “и това си има еволюционното обяснение”.

В предходни изследвания вече е разкрита връзката между по-късите крака и високия риск от развитието на сърдечно-съдови заболявания и диабет от втори тип, свързани със затлъстяването. Освен това при хората с по-къси крака се наблюдава и по-високо ниво на триглицеридите (холестерола), които са свързани с артериалните заболявания и инсулта.

По-дългите крака са един от многото параметри, които говорят за добро здраве, особено при жените, твърди още в статията Мартин Тоуи от университета на Нюкасъл. “Дължината на краката при жените е показател за добро хранене в детството, защото краката престават да растат, след като девойката достигне своята полова зрялост. Дългите крака при жените говорят за благоприятни условия на растежа, а това има позитивно въздействие върху фертилността”, обяснява ученият. “При мъжете тази взаимна връзка се проследява по-неясно, защото техните крака продължават да растат и след периода на полово съзряване”, подчертава той.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.