zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

4 зелени храни, от които всеки се нуждае



4 зелени храни, от които всеки се нуждае

У нас качествата на броколито все още не са достатъчно познати и то незаслужено се подминава. (фото: sxc.hu)

dieti.info
четете още в dieti.info


Повечето специалисти, които се занимават с проблемите на здравето от всеки негов аспект, твърдят, че често срещани проблеми като например умората възникват най-вече заради натрупването в тялото на токсини, дължащо се на комплексни причини, но преди всичко на всекидневните замърсители и добавки в храната продукт на химическата промишленост.

Освен умората, според много експерти, на отравянето на организма се дължат често и главоболието, мускулната слабост, неврозите, разстройството.
Затова и все по-често се срещат статии, посветени на някоя храна, която бива определяна като “добра за...”.

Вярно е, че теорията за натрупваните в тялото отровни вещества, все още се нуждае от много доказателства, за да бъде общо приета. Малцина обаче отричат нейната основна ценност – препоръката храненето да е пълноценно, но правилно, без да се спазва специална и ограничаваща диета.

Едновременно с изследванията за това какви са последиците за човешкия организъм в резултат на промишлената революция се правят и множество изследвания за ползата (и вредата) от отделните видове храни. По-долу ще ви предложим списък от четири, за които проучванията са все по-категорични – те са несъмнено полезни:

1. Броколи. Федералната служба на САЩ по храните вече излезе с официално становище и препоръча седмично да се употребяват не по-малко от 3 порции зелени зеленчуци: броколи, спанак и др. По отношение на броколито е установено, че колкото по-младо е то, толкова повече витамини съдържа. Препоръчва се зеленчуците да се консумират цели и да се подлагат на термична обработка колкото е възможно по-малко и за кратко – така се запазват техните качества, включително действието на съдържащите се в тях фибри.

2. Зелен чай. На навика да се пие редовно от него, учените отдават (поне от части) ниското ниво на раковите заболявания сред китайците. Разбира се, най-полезен е пресният зелен чай, но тъй като това е трудно постижимо, са направени доста изследвания за неговите качества и след трайна...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.