zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се избавим от кашлицата без последици



Как да се избавим от кашлицата без последици

Не добре излекуван, бронхитът може да доведе до сериозни усложнения.

Бронхитът не е безобидно заболяване!.

здраве.bg

... от сухата кашлица, трябва да приемате средства за отхрачване. Не си струва да приемате самостоятелно антибиотици. Специалистите назначават тези лекарства само при усложнено протичане на болестта и при подозрения за развитието на пневмония. В другите случаи антибиотиците дори могат да навредят – в лигавицата на бронхите живеят полезни микроорганизми, които възпрепятстват размножаването на вредните микроби. Приемайки антибиотик, вие губите не само вредните, но и полезните микроорганизми, а възстановяването на нормалната микрофлора е доста трудно.

Ако искате да се погрижите предварително за профилактиката на бронхита, можете да си промивате носа и да изплаквате гърлото с леко подсолена вода, в която е добавена 15% отвара от евкалипт (1 ч. л. отвара на 0,5 литра вода).
Лукът и чесънът също са способни да помогнат на организма да се противопостави на болестта. Ако се притеснявате от миризмата на тези продукти, можете да си правите инхалации с тях. За целта настържете на ренде 1 глава лук и 1 скилидка чесън и ги поставете в чаша вода. Направете си малка хартиена фуния, с която ще можете да вдишване от сместа в продължение на 3-5 минути.

Любопитен факт е , че хората с отлично емоционално състояние много рядко боледуват от простудни заболявания. Веселите и спокойни хора прекарват тези болести значително по-лесно в сравнение с онези, които са в мрачно и потиснато настроение.

Друг интересен факт е открит от американски учени според които сутрешното бързане и отказът от закуска са основни причини за по-честите настинки. Изследователите обясняват това с ранното приемане на храна, което влияе положително на имунната система.

Народната медицина също предлага средства за лечение на бронхита. Повечето от тях отлично допълват (но не заместват!) медикаментите:
- Микстура от анасон - към 1 ч.л. мед се добавят 2 с.л. семена от анасон и сместа се залива с топла вода. След 2 часа се прецежда и се приема по 1 ч.л. на всеки 2 часа.
- Чай от теменужки - 2 с.л. сухи...

 
 
етикети:
Още по темите:
aлтернативи    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.