zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

В поредното очакване на грипа...



В поредното очакване на грипа...

Как да се подготвим за него без паника и всъщност ненужни мерки.

здраве.bg

Всяка година по това време специалистите съветват да помислим какви мерки да вземем, за да намалим риска от грип. Как да се предпазим от него, а в случай че вече сме се разболели- как да се лекуваме правилно?

Тъкмо сега е времето да приложите това, което мнозина определят като “най-ефективно оръжие срещу грипа”. Става дума за ваксините. Оптималният срок е един месец преди очакваната епидемия.
На практика можете винаги да се ваксинирате, но ако закъснеете, ще получите само половината от възможния ефект.

Разбира се, има и други начини за профилактика или съответно - за лечение.

По какво грипът се различава от останалите ОРВИ

По своята същност грипът е ОРВИ – остро респираторно вирусно заболяване. То може да бъде предизвикано от над 200 различни вируси, като симптомите си приличат: хрема, кашлица, дращене в гърлото, температура... Върху грипа се акцентира, защото той е най-тежкото заболяване от тази група (по-точно заболяване, свързано с най-много и вероятни усложнения) и може да предизвика епидемия.

Типичният грип започва остро: треска, главоболие, температурата се повишава до 38,5 – 40 градуса. Може да се появи слабост, болки в мускулите и ставите, повръщане, виене на свят, хрема. През първите дни обикновено се усещат болки в гърлото, а носът е запушен. След 2-3 денонощия вече са налице суха кашлица и хрема, а гърлото се зачервява. Вирусът се внедрява в епителните клетки най-вече по горните дихателни пътища и произвежда стотици подобни вируси, които излизат от клетката, разрушават я и се внедряват в други клетки. Треската продължава около 4 дни. Освен това биват поразени клетките на кръвоносните съдове, нервните клетки, а това провокира усложнения.

Кой е застрашен в по-голяма степен

От грип може да се разболее всеки. Дори най-закаленият човек, който за първи път се среща с нов вид грип, като правило се разболява. Но все пак най-уязвими са възрастните хора, хората с хронични заболявания на бъбреците, белите дробове, сърдечно-съдовата...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.