zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Влияе ли диетата върху пола на бъдещото детеВлияе ли диетата върху пола на бъдещото дете

здраве.bg

Възможността да се планира пола на бъдещото дете отдавна вълнува не само на младите родители, но и на учените. Предходните поколения, смятайки, че са открили влиянието на един или друг хранителен продукт върху формирането на пола на детето, са събирали тази “неоспорима” информация и да я предавали от уста на уста. И до днес много жени вярват, че диетата може да повлияе на пола на бъдещото им дете.

Учените не опровергават напълно тази теория. Резултатите от редица изследвания показват, че при понижено съдържание на захар в кръвта, по-често се ражда потомство от женски пол.

Механизмът на влиянието на нивото на глюкоза в кръвта върху формирането на плода все още не е изучен. Но фактът си остава факт.

Биолозите се опитват да обяснят открития феномен със закона за еволюционното предимство - ако бременността е съпроводена от заболяване или нервно напрежение, се формира момиче, а едно слабо момиче има повече шансове да оцелее в природата и да намери самец за продължаване на рода, отколкото едно хилаво момче.

Според някои резултати полът на бъдещото дете в голяма степен зависи от състава на спермата. Последните изследвания обаче не изключват и важната роля на майката. Установено е например, че самотните майки раждат по-често дъщери.

Ако вярваме на традиционните народни съвети, жените, мечтаещи за син, трябва да приемат повече солени продукти и червено месо, а за да родят дъщеря, те се нуждаят от повече зеленчукови, рибни и сладки ястия, особено бонбони и шоколад. В полза на такова схващане обаче няма никакви научни доказателства.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    9 месеца    изследвания    
 

more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.