zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

8 стереотипа, които пречат на правилното хранене



8 стереотипа, които пречат на правилното хранене

dieti.info
четете още в dieti.info


В действителност всичко, което се е появявало на трапезата през вековете, носи на организма повече полза, отколкото вреда. В противен случай всички тези продукти отдавна биха изчезнали от нашето меню.

Но в света на храненето нещата са много относителни. Затова съвсем не е случайно, че в един случай определена храна е полезна, а в друг – доказано вреди.

По-долу ще се опитаме да анализираме няколко хранителни навика, които съвременната диетология като че ли непрекъснато и настойчиво ни препоръчва. Но така ли трябва да е наистина...

Яжте повече зеленчуци!

Този съвет като че ли не предизвиква никакви съмнения, тъй като в зеленчуците се съдържат много витамини и полезната за храносмилането целулоза. Те са нискокалорични и за сметка на обема създават чувство за ситост , понижават налягането и нормализират обмяната на веществата
Но твърде голямото количество изядени сурови зеленчуци може да се отрази негативно върху здравето на тези хора, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт.

Тези, които се хранят изключително със зеленчуци, е добре да знаят, че те наистина способстват за отслабването, но тялото се нуждае и от желязо, което се съдържа изключително в продуктите от животински произход.

Веднъж и завинаги да се откажем от мазната храна!

А трябва ли? Животинските мазнини наистина трябва да се употребяват в по-малки количества, защото те са източник на холестерол и прекомерната им употреба води до появата на атеросклероза и проблеми със сърцето.

От друга страна, ако напълно се откажем от мазнините, ние се отказваме от витамин А, отговорен за зрението и от витамин Е, който е наречен още “витамин на красотата”. Тези витамини са мастноразтворими и не се усвояват без мазнини.

Освен това заради недостига на мазнини хората започват да ядат повече захар. И тогава затлъстяването става не за сметка на мазнините, а на въглехидратите.

Маслото трябва да с замени с растителна мазнина!

Тази замяна е полезна за сърцето, тъй като...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.