zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Зависимостта от тютюна настъпва бързо



До седмица никотиновият глад е налице.

20 януари 2006, здраве.bg

Пристрастяването към цигарите може да стане още в първите няколко дни след началото на редовната им употреба, сочи изследване на учени от университета Харвард и Масачузетския университет.
Типичните симптоми на никотиновия глад – тежест в гърдите и изнервеност – най-често се появяват до седмица след първата запалена цигара.
“Привикването на организма към тютюна и по-нататъчната му зависимост от него започват почти толкова бързо, колкото от някои “тежки” видове наркотици –например хероина)”, казват учените.
“От пушенето на никотин не се умира, тъй като получената доза е малка за това. Опасността идва най-вече от вредните вещества (над 4000), съдържащи се в дима. Според някои специалисти никотинът следва да е в една група с кокаина и хероина що се отнася до зависимостта на организма от него.”
Никотинът действа чрез рецептори в нервните клетки основно в мозъка и белите дробове. Те веднага го разпознават. Като резултат се влошава работата на нервните импулси, управляващи кръвоносните съдове, белодробната тъкан, жлезите с външна и вътрешна секреция.
Когато рецепторите сигнализират за наличие на никотин, се увеличава кръвното налягане, а периферното кръвообращение се забавя. Работата на мозъка се изменя и това дава тласък на цял ред ендокринни и метаболитни промени.
Психичното и физическо състояние на пушача, както и ситуацията, в която е запалена цигарата, могат да създадат усещане и на бодрост, и на отпуснатост.
В стресови ситуации цигарата действа успокояващо, а при отпуснатост – като стимулатор.
Веднага щом организмът свикне с количеството никотин в кръвта, той се опитва да го поддържа, и човек отново иска да посегне към тютюна.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.