zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Здравословният начин на живот може да ни спечели 14 годиниЗдравословният начин на живот може да ни спечели 14 години

Употребата на повече плодове и зеленчуци е едно от условията да живеете по-дълго.

Само 4 са изискванията, за да живеем доста повече, твърдят британски учени.

здраве.bg

Няма никакво значение колко килограма сте. Изискванията, за да живеете по-дълго са други, неочаквано показват резултатите от мащабно проучване, извършено във Великобритания сред 20 000 души за период от 10 години.

“Има само четири и то не толкова трудно изпълними условия, за да живее човек с около 14 години повече”, е главният извод на изследването, съобщават от Public Library of Science Medicine.

Според учените от Университета на Кембридж и Медицинския изследователски център на Норфолк (Medical Research Council in the English county of Norfolk), условията, за да живее човек по-дълго са:

• да се движи достатъчно (поне по 30 минути 3-4 пъти седмично);
• да не употребява твърде много алкохол (до 10-15 чаши вино за седмица);
• да не пуши и
• да се храни с повече плодове и зеленчуци.

Това е първото изследване, което се опитва да обобщи и изследва едновременно няколко фактора, имащи отношение към продължителността на живот. “Ние за пръв път анализирахме комбинирането влияние на тези четири фактора, за всеки един от които е ясно, че поотделно имат отношение към по-дългия живот. Но, както медицината отдавна знае, понякога комбинациите не дават предварително очаквания ефект. В този случай обаче се оказва, че ако човек спазва и четирите изисквания, има реална възможност да увеличи живота си дори с над14 години”, посочват авторите на изследването.

Най-значително сред хората, живеещи здравословно, е намаляването на смъртността в резултат на сърдечно-съдови заболявания – до 5 пъти.

“Това е много хубава новина”, коментира за ВВС Джуди О’Съливан от British Heart Foundation “Оказва се, че много хора могат да живеят доста по-дълго, като променят не толкова много неща във всекидневните си навици.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.