zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За какво “говори” лицето



За какво “говори” лицето

Мимиките са универсални и са изиграли важна роля в еволюцията.

Умеем ли да разчитаме мимиките по лицето на другия...

здраве.bg

Усмивката, отпуснатите крайчета на устните, намръщените вежди, присвитите очи... Ние виждаме лицето на събеседника си и опитваме да разберем какви емоции изпитва той/тя в този момент. Или поне се надяваме да разберем.

В началото на 70-те години на миналия век американските изследователи Екман и Фризен се замислили над въпроса: толкова ли е универсална всъщност човешката мимика, колкото изглежда? Те се опитали да намерят отговора поне за т.нар. базови емоции: гняв, радост, учудване, страх, отвращение, мъка.

За чистота на експеримента учените са решили да тестват аборигени от Нова Гвинея – хора от племето фори, които никога не са имали писменост и са живели изолирано без контакт с останалия свят.

Екман и Фризен избрали произволно 200 възрастни и 130 деца измежду 11 000 аборигени, на които показвали три фотографии на лице на “бял човек” в момент на различни емоции. След това участниците в експеримента трябвало да определят състоянието на хората.

Въпреки утежняващите обстоятелства (нуждата от преводач или непознатите “бели лица”) аборигените са разпознавали емоциите правилно. 92% от тях са открили чувството на радост, 85% – на гняв, 80% – на страх. Най-сложно се оказало чувството на учудване, което са определили само 68% от участниците.

Според двамата учени това изследване доказва, че базовите емоции са универсални за всички култури, а по-късно биолози предположиха, че тази унификация е изиграла важна роля и в самата еволюция. Изразът на лицето например моментално предупреждава за опасност и увеличава шансовете за оцеляване.

През 80-те години Екман и Фризен правят подобен експеримент и с цел определяне на по-сложни емоции например т.нар. “спокойствие с отвращение”. Резултатите показват, че най-добре се откриват спокойствието и учудването. Гневът и страхът предизвикват повече трудности.
Оказва се, че най-трудно се определят емоциите, които се отразяват в областта на челото и между очите, т.е. какво казва намръщеният човек остава...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.