zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да се справим със зимната депресия!Да се справим със зимната депресия!

До 15-20 г. депресията ще стане най-разпространеното незаразно заболяване в Европа, прогнозират от СЗО.

здраве.bg

На хората е свойствено от време на време да изпадат в депресия, която е напълно закономерна и естествена за някои ситуации например при развод или провал на важен изпит.

Депресията днес се превърна в “модна” болест. Смята се почти за “елегантно”, да се казва “Аз съм в депресия” и с това да се оправдава липсата на трудов ентусиазъм или цялостно понижения жизнен тонус.

Тази “мода” има обаче двояка роля. От една страна хората, страдащи от депресия, вече изпитват по-малък натиск и по-голямо разбиране от страна на околните, а от друга – депресия започна да се нарича всеки вид скука и по този начин заболяването като че ли излезе от списъка на сериозните проблеми. А не би трябвало да е така.

Съществуват различни начини за класификация на депресията. Един от най-разпространените е според честотата на нейната проява.

Единичният случай на депресия, предизвикан от едни или друг причини, се нарича “депресивен епизод”. Продължителната, но слабо изразена депресия – “дистимия”, а депресията, появяваща се от време на време – “рекурентна”. Във всички северни страни особено значим проблем е ”сезонната депресия”, която е разновидност на рекурентната.

Напълно неправилна е представата, че сезонните депресии настъпват през пролетта и есента и се предизвикват от едва ли не някакви необясними фактори. В действителност повечето сезонни депресии се проявяват през зимата и те са предизвикани от някои “най-банални” природни явления:

1. Недостиг на светлина
Много хора през зимата практически не виждат слънчевата светлина. Те отиват на работа и се връщат от там по тъмно. А и на работното си място са със спуснати щори или със специални лампи, излъчващи неестествена и съответно изморителна светлина.

2. Усещане за постоянен студ
Чувството за постоянен дискомфорт от постоянните промени в температурата – нетърпим студ на улицата, горещина и задух в претъпкания автобус, рязък порив на студения вятър...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    психология    заболявания    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.