zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Няколко заболявания, характерни само за зимата



Няколко заболявания, характерни само за зимата

здраве.bg

... получите и в домашни условия - поставете под мишницата си кубче лед. Ако след 2-4 минути под леда се появи червено сърбящо петно, това е знак за наличието на алергия.

За профилактика на заболяването трябва максимално да се ограничи контактът на кожата със студения въздух. Носете топъл шал и дебели ръкавици, а преди излизането си на улицата нанасяйте върху лицето и ръцете тънък слой защитен крем, който частично ще защити кожата от въздействието на студа.

Преохлаждане

Неочаквано на улицата ви побиват тръпки, а завръщайки се у дома не можете да се стоплите по никакъв начин. Продължителното (повече от 15-20 минути) преохлаждане може да увреди сериозно имунитета, да способства за изострянето на стари заболявания и за появата на нови.

За да се предпазите от измръзване, трябва да се храните правилно и пълноценно. Студеното време изисква особен режим на хранене и състав на храната. Зимната храна трябва да доставя на организма достатъчно енергия за жизнена дейност и самостоятелно затопляне, а за тази цел е най-подходяща храната, богата на мазнини и белтъчини, която се преработва дълго време и продължително дава на тялото достатъчно количество енергия за затопляне. Леката въглехидратна храна е подходяща за обяд. Така че, най-добре е преди за излезете навън да изядете една пържола със салата.

Ако сте си намокрили краката,

задължително трябва да се преобуете и да изпиете чаша горещ чай (или 50 г концентриран алкохол). Ако се приберете у дома с мокри крака, изпийте чаша горещ чай, а след това се заемете с активното затопляне. За тази цел е подходяща топлата вана (10-15 минути), която е противопоказна единствено за бременните жени и за хората с аритмия и повишено кръвно. След ваната, без да се избърсвате, легнете за няколко минути в топлото легло, а след това се нахранете добре.(а)

И ЗИМАТА Е СЕЗОН НА АЛЕРГИИТЕ - гледай в ЗДРАВЕ.bg...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.