zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Псориазисът – как можем да го победим?Псориазисът – как можем да го победим?

здраве.bg

Доскоро псориазисът се смяташе само за кожно заболяване, но днес специалистите вече знаят, че сред причините за неговото възникване са и нарушения в имунната система.
По неизвестни причини при него имунната система е хиперактивна, което се проявява в частност със засилено размножаване на клетките на кожата.

Според нормата делението и растежа на клетката отнема 28 денонощия, докато при страдащите от псориаза тези процеси се извършват до 10 пъти по-бързо. При тази скорост старите клетки не успяват да се отделят и върху участъка, поразен от заболяването, се натрупват мъртви клетки. Кожата става неравна, хълмиста и се покрива с “люспички”.

Псориазисът най-често обхваща окосмената част на главата и областта зад ушите и под мишниците, лактите, коленете, гърба, седалищните части, веждите и дори ноктите. При това заболяване общото здравословно състояние остава добро, но човек изпитва най-вече психически дискомфорт.
При особено тежки случаи страдат и ставите. Зарастващата кожа на пипане става груба и дебела.

За съжаление, не е възможно напълно да се избавим от псориазиса. Все пак съществуват много методи за системна терапия, които помагат да се избегнат усложненията и привеждат кожата в нормално състояние, което трябва постоянно да се поддържа с помощта на мехлеми и препарати за вътрешно приемане.

Как да си помогнем?
1. С помощта на овлажняващите кремове, които трябва да сe използват всеки път след къпане. Поразените части трябва да се мажат 1-2 пъти дневно.
2. Не разчесвайте белещата се кожа, за да не предизвикате възпаления и усложняване на състоянието.
3. Използвайте лечебни шампоани за коса, които съдържат катран. След това можете да изплаквате косата с вода, в която е добавена салицилова киселина (1 с.л. на литър вода).

4. С помощта на медикаментозното лечение: хормонални гелове и мехлеми (като хидрокортизон, целестодерм, преднизолон, синалар). Но те не трябва да се използват продължително време, защото поразените части привикват към тях и...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    aлтернативи    лекарства    заболявания    
 

more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.