zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

В борбата с инфекциите личната хигиена е по-ефективна и от най-скъпото лекарствоВ борбата с инфекциите личната хигиена е по-ефективна и от най-скъпото лекарство

здраве.bg

Редовното миене на ръцете и при необходимост носенето на маски и ръкавици е много по-ефективно в борбата срещу инфекциозните заболявания (като грипа) в сравнение с традиционните лекарства. Това показват резултатите от изследването на австралийски учени, цитирани от ВВС.

Международен екип от изследователи под ръководството на професор Крис Дел Мар от университета “Бонд” в Австралия, е анализирал данните от повече от 50 големи изследвания за предаването на вирусите от животните на човека и от един човек на друг. Сред изследваните методи за предотвратяване на инфекциите са били изолацията, карантината, личната защита и хигиена, безусловно ваксинирането и лекарствените препарати.

Според учените, миенето на ръцете и при нужда носенето на маски и ръкавици е по-ефективно дори от скъпо струващите лекарствени препарати и ваксини в борбата срещу заразите.

Затова учените призовават вниманието на обществеността да бъде концентрирано не само върху финансирането на грандиозни проекти за създаването на нови ваксини и лекарства, а и също толкова усилия да се полагат за популяризиране на правилата за лична хигиена, в това число и на обществените места.(а)

още по темата:
- Мръсните нокти причиняват до 25% от заболяванията
- Мъжете са с по-ниска хигиена от жените
- Повечето хора не спазват правилата за елементарна хигиена

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    хигиена    лекарства    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.