zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

7 причини за високата температура



7 причини за високата температура

Ако температурата превишава 38,3 градуса, тя задължително трябва да се лекува с помощта на лекарства.

здраве.bg

Защо при неразположение или отпадналост често се повишава температурата на тялото ни и как можем да си помогнем? Това не е задължително въпрос, който трябва да отправите на първо място към своя лекар. А освен това е добре да знаете някои основни неща – нали все пак става дума за собственото ви здраве!?

1. ОРВИ, грип

И острите респираторни вирусни инфекции и останалите вирусни заболявания, най-често започват внезапно - с тръпки, мускулни болки, болка в областта на челото, кихане, хрема. Температурата се повишава бързо - за 1-2 часа може да достигне 38-39 градуса.

За облекчаване трябва да се приемат противовъзпалителни средства (с парацетамол, ибупрофен, комбинирани аналгетици), да се правят инхалации, да се лежи на топло и да се приема чай. Оздравяването (при липса на усложнения) ще настъпи след 4-6 дни.

2. Изстиване на бъбреците

При остро възпаление на органите на малкия таз (бъбреци, яйчници или простата) температурата може да се повиши до 38-39 градуса. Тя е придружена от болки в областта на кръста (от едната или двете страни), които се пренасят надолу в корема.

Необходимо е бързо да се направи кръвен анализ, а за облекчаването на болките може да се приемат спазмолитици. За да се излекува инфекцията трябва да се приложи лечение с антибактериални препарати - антибиотици.

3. Злокачествени образувания

Температурата продължава повече от месец и няма явна причина за нея. Тя е съчетана с обща отпадналост, засилено окапване на косата, загуба на апетит и тегло. Увеличават се лимфните възли.
Това се наблюдава при злокачествени образувания на бъбреците, черния дроб, белите дробове. Не трябва да се изпада в паника, а бързо да се направи преглед при онколог.

4. Проблеми с щитовидната жлеза

Повишената температура (около 37-38 градуса) се съчетава с отслабване, раздразнителност, потиснатост, чувство за страх. Апетитът се засилва, но телесната маса намалява.

Изследвайте хормоните на щитовидната си жлеза. При нарушение...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.