zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Няколко чести въпроса, свързани с диабетаНяколко чести въпроса, свързани с диабета

Всички данни показват, че броят на хората, страдащи от диабет, много бързо расте.

здраве.bg

Дори според не най-песимистичните прогнози диабетът е едно от заболяванията, които стават все по-широко разпространени, особено в развитите страни. Много специалисти дори смятат, че цифрите в статистиките констатират само “върха на айсберга” и много хора страдат от тази болест без да знаят за това.

1. Как да разпознаем диабета при децата?

Първият признак е жаждата.
При детето може да става дума само за инсулинозависимост, т.е. за диабет от първи тип. При тази форма на болестта клетките на задстомашната жлеза произвеждат много малко количество инсулин и организмът не се справя с разграждането на захарта.

Много често тази форма на заболяване е наследствена. Диабетът от първи тип изисква постоянно попълване на организма с инсулин отвън, т.е. с помощта на инжекции.

Постоянната жажда, особено през нощта е един от първите признаци на диабета при децата. Затова трябва да наблюдавате дали детето уринира често и по-малко. При децата, страдащи от диабет, често се наблюдава повишен апетит, а пристрастията към храната се променят. При това “вълчият” апетит е съпроводен от намаляване на теглото.

Съществуват и други прояви: сухи лигавици на устната кухина и носа, кожно раздразнение на половите органи. При наличието на един от тези признаци, трябва да се потърси консултация с ендокринолог.

2. Как да предотвратим развитието на болестта?

Диетата и физкултурата помагат.
Най-широко разпространен е диабетът от втори тип (при който няма инсулинова зависимост). От него се разболяват хората на около 40 и повече години. Пълнотата и неправилното хранене са рисковите фактори за този вид диабет.
Задстомашната жлеза произвежда инсулин, но поради нарушенията на обмяната на веществата глюкозата не може за проникне напълно в клетките и се натрупва в кръвта. Съдържанието на захар в кръвта нараства и се повяват признаците на диабет.

Диабетът от втори тип е излечим в неговите ранни стадии. Дори при наличието на генетична предразположеност могат да се избегнат...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
деца    превенция    заболявания    
 

more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.