zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да пием или да не пием кафе?



Да пием или да не пием кафе?

здраве.bg

Първите сведения за отглеждане на кафе са за района на Етиопия, чиито жители са забелязали ободряващия ефект от това растение. Но за тях понятието “чаша кафе” не е съществувало. В онези времена кафето не се е пиело, а се е ...ядяло. Зърната кафе са се запържвали в затоплена мазнина и са с предлагали като мезе.

За появата на кафето в Европа, а оттам и в останалата част на света заслугата е на арабите, които първи са започнали да експортират екзотичната стока на Стария континент. Напитката се е харесала веднага на повечето европейци, въпреки че е имало и недоброжелатели - църквата е причислила употребата на кафе към смъртните грехове.

И съвременната наука не възприема кафето еднозначно, т.е. не го определя като напълно безопасна напитка. Наистина съществуват различни мнения, но всички са единодушни поне за едно, че ако не искаме кафето да увреди нашето здраве, трябва да я употребяваме поне с мярка.

Кафените зърна безспорно съдържат много полезни вещества. В техния състав влизат ценни макро- и микроелементи (желязо, йод, магнезий, фосфор), без които е невъзможна нормалната работа на организма.
Отдавна е известно също, че кофеинът стимулира дейността на централната нервна система, увеличава работоспособността и подобрява работата на мозъка. 1-2 чашки кафе дневно помагат за добрата концентрацията и настройването “на работна вълна”. Преобладава обаче мнението, че този негов ефект е налице само ако не пием кафето на гладен стомах (в противен случай неговият ефект е противоположен).

Друго полезно свойство на кафето е способността му да се справя с лошото настроение. Благодарение на съдържанието си на серотонин (“хормона на щастието”) кафето се смята за един от най-добрите антидепресанти. Според някои изчисления, 1 чаша кафе дневно гарантира почти 2 пъти намаляването на риска от депресия.

Напитката е способна да повиши и сексуалната активност. Това съществувало още в средните векове мнение се потвърждава и от съвременни изследвания...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.