zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За да се избавим от лошия дъх в устата...



За да се избавим от лошия дъх в устата...

Според една статистика, 1/3 от населението по земята страда от лош дъх в устата.

5 начина, достъпни за всеки.

здраве.bg

Сериозният проблем за отстраняването на неприятната миризма в устата (галитоза), от който страдат доста хора, за съжаление не може да сe разреши с помощта на дъвката.
От една страна този проблем може да бъде резултат от лоша хигиена. Ако устната кухина не се измива добре и устата не се изплаква редовно след всяко приемане на храна, бактериите, които остават в нея предизвикват появата на кариес. А той води до по-тежки последствия: страдат корените на зъбите, след това венците и другите участъци на лигавицата.

Втората причина за неприятната миризма в устата може да бъде заболяване на стомашно-чревния тракт или коремната кухина. Затова, за да се определи начинът на лечението, трябва да се направи пълно диагностициране: кръвен анализ, изследване на хормоналния статус, коремната кухина и бъбреците, преглед при стоматолог, гастроентеролог (и гинеколог - за жените), за да се провери вероятността за инфекции и вируси.

Галитозата може да бъде и наследствена, ако заболяването е предизвикано от вроден порок на жлъчката или ако някой от родителите страда от захарен диабет или е с нарушен хормонален статус.

Дъвките и ароматизираните бонбони премахват само временно неприятната миризма от устата, но причините за заболяването остават. При 95% от случаите то е свързано с други проблеми и често трябва да се лекува целият организъм.

За да се избегне неприятната миризма в устата, специалистите съветват:

1. По време на миенето на зъбите да се обръща внимание и на вътрешната повърхност на бузите и на езика. Често върху езика и венците се натрупват бактерии и налепи.

2. Елексирите и лосионите за уста не са изход от ситуацията. Те не отстраняват причината за миризмата. Вместо честото освежаване с препарат за уста по-добре е зъбите да се измиват добре. В противен случай се получава ефектът от напръскването с дезодорант без да е взет душ.

3. Избирайте средства, които не съдържат алкохол, защото той изсушава и всъщност засилва неприятната миризма.

4....

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    хигиена    заболявания    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.